Project Baseline is een platform voor duikers over de hele wereld om onderwater biotopen te monitoren en veranderingen te registreren.
Project Baseline is een initiatief van GUE (Global Underwater Explorers). GUE leidt duikers wereldwijd op om succesvol deel te nemen aan projecten. De gebruikte duikuitrusting en duiktechnieken zijn gebaseerd op de DIR (Doing It Right) filosofie, echter is GUE een aantal stappen verder gegaan in de ontwikkeling en uitwerking van cursussen.
De nadruk van deze trainingen liggen op basisvaardigheden zoals teamwork / trim / zwemtechnieken / veiligheid en het gebruik van standaard ademgassen.
Natuurlijk is het ook een perfecte basis voor recreatief duiken. Meer informatie kun je vinden op de website http://www.globalunderwaterexplorers.org/ en elders op onze website.
Met deze duiktechnieken kun je nog beter onderwater onderzoek verrichten zonder het onderwatermilieu te verstoren of te beschadigen.
Laat dit je echter niet afschrikken want het wordt niet vereist dat je een GUE training moet hebben gedaan om mee te kunnen doen met een Project Baseline project.
Iedereen kan meehelpen of een Project Baseline locatie starten.
Project Baseline Nionplas
Duikers van DC de Aalscholvers hebben onder de koepel van Project Baseline de Nionplas (De Put) bij Raamsdonksveer geadopteerd. Observaties en informatie over het project vind je terug op Project Baseline Nionplas.
Speerpunt van Project Baseline
Over het algemeen weet men niet hoe een stuk natuur er bijvoorbeeld 5 of 10 jaar geleden er uit zag, maar middels foto’s en beschrijvingen is dat wel te zien. We kunnen nu een natuurplek mooi vinden en accepteren dat als uitgangspunt, maar jaren geleden was het misschien anders. Beter of slechter. We hebben echter een slecht geheugen voor de kwaliteit van onze leef- (en duik-)omgeving.
Primaire doel van Project Baseline is het verzamelen van data wat hoofdelijk bestaat uit frequente Zicht / Temperatuur metingen en het maken van foto’s van vaste objecten. Daarmee kunnen we over de jaren aantonen of een plas positief / negatief verandert.
Publiciteit
We laten ook graag aan iedereen zien hoe mooi en speciaal het onderwater is aangezien de algemene perceptie van “niet-duikers” meestal uitmondt in “Zie je dan wel wat? Is het niet troebel en donker?”
Door het organiseren van schoonmaakduiken, krijgen we veel positieve reacties en vragen.
Facebook en kranten zijn onze platformen om publiciteit te zoeken en onze informatie te delen.
[huge_it_videogallery id=”3″]