Natuurlijk krijg je gedurende je GUE Fundamentals Deel 1, GUE Fundamentals of GUE Rec 1 opleiding uitgebreid uitleg over de GUE materiaalconfiguratie. Om je te helpen bij je voorbereiding hebben we hier alvast wat informatie:

Waarom minimalistisch en gestandaardiseerd?

_MG_4093Een goede materiaalconfiguratie stelt je in staat om apparatuur toe te voegen aan je basisconfiguratie, wanneer dat vereist is voor een bepaalde duik, zonder dat je daarvoor je bestaande configuratie aan hoeft te passen. Zo duik je in de basis altijd in dezelfde configuratie. Een configuratie die hetzelfde is als die van de rest van je team helpt je niet alleen probleempjes onder water op te lossen, het helpt ze voorkomen.

‘Aanbevolen’ vs. ‘volstaat’

Welke apparatuur je nodig hebt, vind je in de GUE Materiaalvereisten. In de Standards kun je daarnaast lezen welke aanvullende eisen er gelden voor de specifieke opleiding die je wilt volgen.

bcdDe laatste jaren is er meer en meer apparatuur op de markt gekomen die volgens de GUE standaards gebruikt kan worden. Dit houdt in dat er een hoop apparatuur is dat ‘volstaat’, maar niet de meest ideale oplossing vormt als het gaat om effectiviteit, ergonomie, efficiëntie en nog meer zaken die met een ‘e’ beginnen. Een hoop mensen zijn je al voorgegaan en uit die ervaringen hebben we een aanbeveling gedestilleerd ten aanzien van de specifieke eigenschappen van apparatuur. Deze aanbevelingen dienen maar één doel: je leerproces stroomlijnen en je ervaring onder water verbeteren!

Moet ik mijn hele uitrusting vervangen?

Zeker niet. Als je een geschikte backplate, harnas en wing hebt, is onze ervaring dat veel van je huidige apparatuur met kleine aanpassingen geschikt te maken is. We kunnen je daarbij binnen je budget prima adviseren. Kun je op korte termijn die investering niet doen? Alles wat je nodig hebt voor je GUE training is te huur.

Specifieke merken

opname zonder titel-1549De keuze die we maken is afhankelijk van specifieke kenmerken en zijn merk-onafhankelijk. Natuurlijk doen we aanbevelingen ten aanzien van merk en type, maar je hebt tegenwoordig een hoop keuze en de kans is redelijk groot dat je al geschikte apparatuur hebt. Bepaalde merken en types apparatuur maken je duik makkelijker en vergroten je kans op succes en dat is de reden dat we door de jaren heen bepaalde voorkeuren hebben ontwikkeld.

Is GUE apparatuur DIR apparatuur?

De GUE configuratie werd vroeger de DIR configuratie genoemd. Er zijn wat subtiele verschillen tussen DIR en GUE, waarbij de GUE materiaaleisen in de regel wat specifieker zijn met als doel de compatibiliteit tussen teamgenoten te waarborgen.

In het kort:
  • Masker: laag volume voor eenvoudig klaren en een gestroomlijnd profiel
  • Maskerband: een sterk, betrouwbaar bandje
  • Primaire automaat: een topkwaliteit automaat met de 2e trap aan een 210cm lange lagedrukslang. Wordt gedoneerd aan een ‘out of gas’ duiker. Een bolt snap wordt gebruikt om de automaat op te ruimen wanneer deze niet in de mond van de duiker is
  • Backup automaat. een goede automaat aan een 56-60cm lagedrukslang, wordt met een necklace om de hals gedragen
  • Harnas en backplate: voor een stabiele verbinding met het lichaam van de duiker, waarborgt stabiliteit terwijl het vlakke profiel waterweerstand beperkt. Harnas uit één stuk, zonder onderbrekingen of clips. Metalen backplates zorgen in de regel voor een betere gewichtsverdeling.
  • D-ringen: 5 in totaal; 2 op de schouders, 1 op de linkerheup tbv het bevestigen van de manometer plus 2 op de kruisband
  • Kruisband (crotch strap): biedt middels de 2 D-ringen een bevestigingspunt voor de onderwaterscooter en eventueel extra apparatuur die gesleept moet worden. Houdt de backplate op zijn plaats op de rug en voorkomt oprijden.
  • Wing: Eenvoudig, gestroomlijnd, geen bungee cords. Single bladder (dus één inflator), met een volume dat gepast is voor het fysieke formaat cilinders dat gebruikt wordt. Het hefvermogen moet voldoende zijn, maar meer is niet beter.
  • Ribbelslang en inflator: de ribbelslang moet lang genoeg zijn om gelijktijdig met de linkerhand de inflator en het droogpak te bedienen, maar niet langer dan dat anders creëert hij waterweerstand
  • Inflatorslang: normaal gezien circa 56 cm in lengte; voldoende lang om de inflator te bereiken maar niet zo lang dat hij als een hoepel uit je profiel steekt
  • Manometer: simpel ontwerp, metalen behuizing en mineraalglas front, op een 56/60cm hogedrukslang. Een 1″ bolt snap om hem aan de linker heup D-ring te bevestigen is gebruikelijk.
  • Mes: simpel, klein, van goede kwaliteit. Word top de buikband gedragen, links van de kruisband.
  • Bottom timer: wordt op de rechter pols gedragen, waar hij direct goed afleesbaar is.
  • Kompas: wordt op de linker pols gedragen.
  • Vinnen: rigide vinnen, afhankelijk van de rest van de configuratie gekozen met neutraal of negatief drijfvermogen. Kwetsbare gespen en bandjes worden bij voorkeur vervangen door metalen spring straps.
  • Kranen: rubberen kraanknoppen om breuk te voorkomen
  • Cilinders en kranen: afhankelijk van behoefte aan capaciteit en redundantie. Indien een dubbelset: altijd voorzien van RVS tankbanden en een isolator manifold. Standaard formaten zijn Single 12L, Dubbel 12L en Dubbel 8.5L. Andere formaten kunnen resulteren in een ongunstige gewichtsverdeling en een slechte trim.
  • Wetnotes: voor aantekeningen, duikplannen, duiktabellen en communicatie
  • SMB: een goede kwaliteit boei variërend van een gesloten 1.1m variant die met de mond te vullen is, tot een forse 1.8m boei voor op open zee. Wordt opgelaten met een simpele spoel van Delrin met 30-45m lijn. Wordt in de zak meegedragen.
  • Pockets: twee pockets, op het bovenbeen,
  • Natpak/Droogpak: voldoende isolatie voor de watertemperatuur. In geval van een droogpak: een trilaminaat droogpak ontleent zijn isolatie aan de onderkleding en vertoont geen verschil in drijfvermogen of isolatie afhankelijk van diepte.
  • P-valve: aanbevolen bij langere duiken
  • Cap: indien noodzakelijk bij de heersende watertemp.
  • Back-up lamp(en): worden gebruikt met alkalinebatterijen, hebben geen elektronica en schakelaars en worden geactiveerd door ‘aan te draaien’. Worden met een kleine bolt snap op de schouder D-ringen geborgd en onder de armen gedragen op het harnas.
  • Primaire lamp: bij voorkeur een kabellamp* met Goodman Handle (*verplicht voor Fundamentals Tech Rating). Goede gefocuste bundel.

Meer informatie over GUE standaardapparatuur kun je vinden op de GUE website. Let er wel op dat een deel van de informatie aldaar een beetje verouderd is.