GUE is een non-profit organisatie die is opgericht door een groep enthousiaste exploratieduikers die al snel de noodzaak inzagen om de onderwaterwereld te conserveren. In 1999 is een unieke organisatie ontstaan die toegewijd is aan topkwaliteit duikinstructie met als doel om onderwaterexploratie en -conservatie-initiatieven te ondersteunen.

Educatie

GUE is toonaangevend in duikinstructie, voor wat betreft de normen en kwaliteit van de opleiding. Eén van de doelstellingen van GUE was altijd de hoogst mogelijke kwaliteit opleiding te ontwikkelen teneinde duikers te trainen die niet alleen uiterst competent zijn, maar ook veilig. Grondige training leidt tot meer veiligheid en het vermogen om een kwetsbare omgeving te verkennen zonder negatieve impact. Onze internationaal erkende opleidingen leiden je op in alle gebieden van recreatief duiken tot grotduiken en technisch duiken, alsook in specifieke toepassingen als duiken met een DPV of droogpak.

GUE is uniek als opleidingsorganisatie:

  • 100% studenten kwaliteitscontrole
  • ervaringseisen tussen de opleidingen: minimaal 25 duiken ervaring opdoen tussen de cursussen is verplicht
  • 25 duiken per 3 jaar vereist om je brevet geldig te houden
  • actief niet-roken beleid
  • conditionele eisen relevant voor het niveau van opleiding
  • instructeurs zijn verplicht tot 3-jaarlijkse herexaminering
  • instructeurs zijn verplicht tot het maken van minimaal 25 niet-opleidingsduiken op hun hoogste niveau van training

Eveneens uniek voor GUE is dat we geen inschalingen kennen: iedereen stroomt in op hetzelfde niveau (GUE Fundamentals) ongeacht eerder genoten opleidingen bij andere organisaties. Gedurende deze opleiding worden alle vaardigheden, procedures en protocollen geleerd die je ‘uitlijnen’ met alle andere GUE duikers wereldwijd. Door de hoge mate van standaardisatie wordt het mogelijk om zeer effectief samen te werken in internationale conservatie- en exploratieprojecten.

Conservatie en Exploratie

Veel GUE duikers hebben een vaardigheidsniveau bereikt dat hen in staat stelt om duiken te maken die ver buiten het bereik van de gemiddelde sportduiker liggen. Dit maakt het mogelijk om conservatie- en onderzoeksprojecten te ondersteunen, alsook om eigen initiatieven te ontplooien. Wereldwijd lopen inmiddels meerdere conservatieprojecten waaraan GUE duikers een nuttige bijdrage doen. Vermeldenswaardige successen zijn o.a. de ontdekking van het Zweedse oorlogsschip de Mars uit 1564 en de vondst van een 12000 jaar oud menselijk skelet in het Mexicaanse Hoyo Negro grottenstelsel.

 

De meeste projecten vallen onder Project Baseline, ons overkoepelende project waarbij duikers aangemoedigd worden om hun lokale duikomgeving te onderzoeken en documenteren. Door middel van het periodiek registreren van numerieke data als zicht, temperatuur en pH, alsook het verzamelen van foto- en videomateriaal, wordt het mogelijk om trends te herkennen in de alsmaar veranderende waterkwaliteit. Inmiddels zijn 60 groepen vrijwilligers in meer dan 25 landen actief in Project Baseline.

Ons eigen duikcentrum (en met name de leden van het duikteam) is actief betrokken bij Project Baseline Nionplas.